Strengere regels voor cruiseschepen

Bericht uit de PZC vandaag

De cruiseschepen die in 2019 Veere aandoen, moeten zich aan bepaalde voorwaarden houden om te voorkomen dat inwoners overlast ondervinden. Volgens planning komen er volgend jaar zo’n 130 en die meren af aan de steiger aan de Kanaalweg Westzijde zodat de internationale passagiers Veere kunnen bezoeken of een uitstapje kunnen maken naar bijvoorbeeld de Deltawerken. Er wordt al enige tijd door inwoners van het stadje melding gemaakt van overlast die die schepen veroorzaken. Om daar iets aan te doen, nam de gemeente al een aantal maatregelen. Zo kwamen er walstroomkasten, afvalcontainers en een drinkwatertappunt. Dat alles om ervoor te zorgen dat schepen zo efficiënt mogelijk worden geholpen zodra ze afmeren. Daardoor hoeven ze niet langer hun generatoren te laten draaien om energie op te wekken voor de apparatuur op het schip.Volgens de nieuwe reglementen van de gemeente moeten schepen voor tien uur ’s avonds aanmeren en mogen ze niet voor half zeven ’s ochtends vertrekken. Als ze aan de steiger bij Veere liggen, mogen er aan boord geen feesten of partijen worden gehouden. De gemeente wordt ook de eigenaar van de steiger.

Als Stadsraad Veere hebben we ons dus met succes hard gemaakt voor bovenstaande strengere regelgeving.