Koningsfeest gaat gewoon door

De gemeente liet plotseling (!) weten dat de Gedempte Haven niet beschikbaar zou zijn voor de feesttent van de Oranjevereniging  ter gelegenheid van Koningsdag. De stadsraad heeft daartegen succesvol geprotesteerd met onderstaande brief aan de gemeente. Het feest kan dus gewoon doorgaan.

Onze brief aan de gemeente d.d. 18/4

Gisteren kreeg het bestuur van de Oranjevereniging Veere te horen dat de partytent die al sinds decennia op het bestraatte deel van de Gedempte Haven wordt opgezet ten behoeve van de viering van Koningsdag daar niet mag staan. Het argument: gebrek aan parkeerruimte doordat o.a. het Oranjeplein alleen nog maar voor vergunninghouders geldt.

Het bestuur van de Stadsraad raadt deze beslissing ten sterkste af!

Het betreft immers slechts een periode van 4 dagen voor een zeer beperkt aantal auto’s. Bovendien is tot nu toe gebleken dat de parkeerterreinen aan het Kanaal door Walcheren meer dan voldoende ruimte bieden aan bezoekers van Veere, zodat automobilisten die op de Gedempte Haven zouden willen parkeren daar zonder probleem terecht kunnen. Daar komen wat ons betreft nog een tweetal argumenten bij: aangezien de huidige bebording waarmee automobilisten vanaf de Polredijk richting Kanaal worden gedirigeerd massaal wordt genegeerd, waardoor regelmatig hopeloze situaties ontstaan bij het kruispunt Kaai/Mijnsherenstraat/Wagenaarstraat, zou het juist goed zijn deze dagen vervelende verkeersopstoppingen te voorkomen. Het bevordert de rust en de toegankelijkheid van het feestterrein optimaal voor de deelnemers aan de festiviteiten, waartoe overdag ook kinderen behoren.

Het tweede, misschien nog zwaarder wegende argument, is het feit dat de gemeente een week voorafgaand aan Koningsdag met dit besluit is gekomen. De programmaboekjes zijn al een week geleden huis aan huis verspreid met daarin het gehele programma, dus ook op de Gedempte Haven en het verzoek aan vergunninghouders om vanaf 25 april niet te parkeren op de Gedempte Haven i.v.m. de voorbereidingen. De termijn om een andere, geschikte locatie te vinden is daardoor veel te kort, laat staan om iedereen daarvan op de hoogte te stellen.

Een derde punt, wellicht nog ten overvloede: de Gedempte Haven is al veertig jaar de plaats waar een groot deel van Koningsdag plaatsvindt, zowel overdag als ’s avonds. De Veerse bevolking zal niet begrijpen dat op basis van een zwak argument een zo lange traditie wordt gestoord.

Namens de Stadsraad Veere verzoek ik je het eerder genomen besluit in te trekken en noodzakelijke maatregelen te treffen om de verkeer- en parkeersituatie deze dagen in goede stromen te leiden.

Vriendelijke groet,

Ruud Backx

P.S. Bestuurssecretariaat, deze mail graag doorsturen aan Bert Tuk, Marcel Steketee, Frederiek Schouwenaar.

Scroll naar boven