Nieuwe melodieën klinken in het mooie Veere

Vanaf de stadhuistoren in Veere klinken de komende maanden twee andere melodieën voordat de halve uurslagen en de hele uurslagen klinken.

Samen met vrijwilliger Adrie van B&B Binnengewoon heeft stadsbeiaardier David van der Vlies de nieuwe noten op de speeltrommel gezet. Adrie zit in de grote trommel om de noten vast te draaien die de beiaardier op de goede hoogte door de trommel steekt. Al bijna 3 eeuwen worden zo de melodieën in de stadhuisbeiaard op de trommel gezet.

Voor de halve uren klinkt de waltz ‘Sobre las olas’ of ook wel ‘Over the waves’. Dit is het best bekende werk van de Mexicaanse componist Juventino Rosas (1868-1894). Het is geschreven als klassieke compositie, maar later ook gebruikt als Jazz-nummer. Voor de halve uren klinkt ‘La Follia’ dat door veel componisten uit de Renaissance en Barok als basis werd gebruikt voor variaties, improvisaties en composities.

Het carillon wordt ook nog iedere donderdag van 12u-13u bespeeld, waarbij de beiaardier een uur lang muziek speelt op het prachtige stadhuiscarillon uit 1735.

Met een vriendelijke groet,

David van der Vlies, stadsbeiaardier van Veere tel. 06-28345612

IMG 1170
Scroll naar boven