Perry Moree geeft lezing over Nescio in Veere

Toorop 610x300 1

Verlangen naar Veere. Veere in geuren, kleuren, geluiden, smaken en woorden. Geschiedenis en hedendaagse belevenissen. Museum Veere en de Smaek van Zeeland spelen met zintuigen de komende tijd om tot een intensere ervaring van Veere en haar omgeving te komen. Het voorjaar is bij uitstek het seizoen om de zinnen te prikkelen. Er zijn Smaek …

Op zondag 16 april geeft Perry Moree een lezing over de schrijver Nescio die vele voetstappen heeft gezet in Veere. Nescio die in 1908 aanvankelijk Veere maar ‘nix an’ vond, raakte gaandeweg steeds meer onder de bekoring van Walcheren en vooral Veere. De stad Veere figureert in Nescio’s bekendste verhaal De uitvreter, gepubliceerd in 1911.

Het Smaek-atelier van Perry Moree met de titel ‘Verlangen zonder te weten waarnaar’ is de eerste van een reeks van activiteiten die Museum Veere en de Smaek van Zeêland organiseren onder het motto: ‘Verlangen naar Veere’. Museum Veere en de Smaek van Zeêland verzorgen de komende maanden diverse Smaek-ateliers over de zintuigen zien, horen, voelen, ruiken en proeven. Mevrouw Anita Pijpelink, Gedeputeerde Cultuur en Natuur zal het startsein geven voor dit project dat mede gesponsord is door de Provincie Zeeland en de Gemeente Veere.

Over de schrijver Nescio ( pseudoniem van Jan Hendrik Frederik ‘Frits’ Grönloh, Amsterdam 1882 – Hilversum 1961 ) werd wel beweerd dat hij medio 1908 in Veere werd geboren. In zekere zin is dit waar. Immers, Frits Grönloh bezocht Walcheren in de zomer van 1908. Lang leek het erop dat het verhaal over de uitvreter Japi (‘Zijn achternaam heb ik nooit geweten’) tezamen gebundeld met Titaantjes (1915) en Dichtertje (1918) Nescio’s enige werk zou blijven. Het bundeltje Mene tekel (1946) werd vanaf 1956 toegevoegd aan de andere verhalen. Pas in 1961, kort voor Nescio’s dood verscheen tot ieders verrassing bij uitgeverij Van Oorschot Boven het dal en andere verhalen. Nescio schreef het mooiste Nederlands ooit en zijn werken worden, in tegenstelling tot vele andere klassieke Nederlandse schrijvers, nog steeds gelezen en heruitgegeven. De woorden van Nescio roepen alle denkbare zintuigen op. Hij past goed in het programma ‘Het verlangen naar Veere’ omdat hij in Veere juist die intense belevingen beschrijft.

Perry Moree (Vlaardingen, 1960) is directeur van ZB Bibliotheek van Zeeland in Middelburg. Hij is historicus, een groot bewonderaar van Nescio en heeft een grote verzameling Nesciana. Zijn lezing bestaat uit twee delen: eerst een verhaal over Nescio zelf, zijn leven en werken, zijn verblijven in Veere (en Zeeland) en iets over wat hij, als rasechte Amsterdammer, van Rotterdam vond. Ten tweede zal hij een aantal hoogtepunten uit zijn Nescio-collectie tonen en beschrijven, waaronder alle tijdens het leven van de auteur uitgegeven drukken en handschrift van Nescio.

Bezoekers van de lezing op zondag 16 april 16.00 uur moeten zich opgeven bij het museum.

Scroll naar boven