Yvonne de Nijs en Jan Paul Loeff hebben gekeken naar de bereikbaarheid van het Bastion voor rolstoelen, kinderwagens en dergelijke en komen met het volgende voorstel dat ze willen presenteren aan de gemeente
Inleiding
Veere is gezegend met een prachtige vesting en met een mooi pad over de wallen van die vesting. Dat pad begint bij het Noorderhoofd en omcirkelt de hele stad. Het eerste deel van dat pad loopt boven de zeemuren die Veere beschermden vanaf zee, boven op het Bastion. Vandaar kan men genieten van een onovertroffen uitzicht over het Veerse Meer in de richting van de Veerse Dam en van Noord Beveland. We tonen een aantal voorbeelden op een mooie zomerdag.





Probleemstelling
We zeggen ‘men’ maar voor een deel van de Veerse bevolking en toeristen is dit een moeizame zaak. Het pad is namelijk niet of met veel moeite bereikbaar voor mensen die van wielen afhankelijk zijn om zich voort te bewegen. Denk hierbij aan gezinnen met kinder- of wandelwagens, mensen met rollators of in een rolstoel.
Oplossing
Het lijkt ons een goede zaak om dit mooie pad voor iedereen bereikbaar te maken door het aanleggen van een hellingbaan. In de terminologie van de vestingleer heet zo’n hellingbaan een ‘opril’. We zullen uit historisch besef deze term gebruiken. We hebben een verkenning uitgevoerd en komen met een voorstel voor een mogelijke plaats.

Hieronder een tekening uit het kadaster van de omgeving waarin de opril zou kunnen komen. Het gaat om de plaats naast de trap naar het pad op het Bastion, en de trap naar beneden naar het Kattepolderschor.

Vormgeving Opril
Volgens het bouwvoorschrift moet een opril die een hoogte van een meter overbrugt maximaal een helling van 1:20 hebben. Anders is deze voor een zelfstandige rolstoel te steil. Het bordes aan de hoge zijde moet voldoende groot zijn voor het manipuleren van een rolstoel. De te overbruggen hoogte is in dit
geval ongeveer anderhalve meter. De breedte moet volgens het voorschrift 1.10 meter zijn. We denken dat even breed als het Bastionpad daaraan voldoet. Aan de buitenzijde moet het pad zodanig begrensd zijn dat een rolstoel er niet overheen kan schieten. Ons lijkt een leuning analoog aan de leuningen van de
dichtstbijzijnde trappen een goede oplossing. Deze zijn fraai en passen bij de vesting.
Voorgestelde plaats Opril

De mogelijke plaats van de opril van beneden gezien. De nu overgroeide fietsenstalling zou verplaatst kunnen worden.
We laten een detail zien van de eerste kaart met een schets, waar naar onze mening de opril gemaakt zou kunnen worden. Dit voorstel is niet uitgemeten, voor uitvoering is dit uiteraard wel noodzakelijk.

Om de opril goed begaanbaar te maken is het noodzakelijk dat deze bestraat wordt met klinkers, net als het pad dat ernaar toe leidt.
De verharding van het Bastionpad zelf met een soort gravel is daar niet geschikt voor. Deze verharding staat vrijwel de hele winter bij regen onder water. De gravelaanvulling die ieder voorjaar plaatsvindt, is bij de volgende herfst en winter reeds verdwenen. De begaanbaarheid lijdt hieronder. We hebben voor een rechte vorm van de opril gekozen, omdat dit voor de gebruiker het meest eenvoudig is. Tevens is dit ook de plek waar de opril het minst verstorend is in de vormgeving van onze vesting. Het fietsenrek dat nu op deze plaats staat zou wat meer naar de weg of voorbij de opril in de richting van het Noorderhoofd verplaatst kunnen worden. Ook hiervoor geldt dat voor een juiste plaatsbepaling meten noodzakelijk is.
We hopen ten zeerste dat dit voorstel zowel de steun van het College van Burgemeester en Wethouders als van de Gemeenteraad krijgt.
We zijn ervan overtuigd dat veel mensen van deze toegang tot het Bastion plezier zullen hebben.
Yvonne de Nijs
Jan Paul Loeff
Namens de Vereniging Stadsraad Veere