Het volgende bericht is verstuurd door de Stichting Bescherming Veerse Meer en gaat ook ons, Veerenaren, aan.

Het Veerse Meer was van iedereen, waar is het mis gegaan?

Mijn naam is Karel Dingemanse en ik ben U dankbaar voor Uw handtekening die U vorig jaar rond Pinkstertijd zette onder mijn petitieactie ‘Bescherm het Veerse Meer’. Want met Uw handtekening plus de andere 13.148 handtekeningen kon ik druk zetten. Zoveel druk dat de gemeente Middelburg begon te realiseren dat ze iets aan het doen zijn wat eigenlijk helemaal niet kan, wat helemaal niet past en helemaal niet mag.

Weet U het nog? Vroeger was er alleen het surfhotel. De enige plek die een verblijfsfunctie had op de Oranjeplaat. Het Veerse Meer was van iedereen.
Binnenkort ligt er een bestemmingsplan die een groot natuurgebied van 117 hectaren zal opofferen. Wie wil kan hier nu zijn mening over geven.

Want we mogen nu met z’n allen hiervan iets vinden. Het voorontwerp-bestemmingsplan ligt klaar en de procedures gaan binnenkort van start. Mijn mening is dat de balans tussen maatschappelijk draagvlak en economisch draagvlak zoek is met dit omvangrijke project. Of heb ik het mis? U mag het zeggen. Sterker nog, U mag meepraten of gewoon meekijken vanuit uw eigen huiskamer. De gemeente Middelburg en initiatiefnemer Driestar praten U bij over het nieuwe Waterpark Veere Meer.

Woensdagavond 27 mei van 19.30 uur tot 20.30 uur organiseren de gemeente Middelburg en ontwikkelaar Driestar een digitale informatieavond.

Ik hoop dat U en minstens nog 13.000 andere natuurliefhebbers nog één keer jullie stem willen laten horen door u aan te melden voor deze informatieavond.
Meekijken? Meldt u aan vóór 26 mei. Gewoon doen! Stuur een email naar: wvm@middelburg.nl

Tja, en straks?… Ligt er dan een hoge dijk met een slagboom langs de Muidenweg? Wie zal het zeggen.
Een gebied van 117 hectare wordt afgegraven, opgehoogd en volgebouwd met vakantieboerderijen, villa’s en appartementen voor de toeristen.
De gemeente Middelburg rekent zich rijk want met ruim één miljoen overnachtingen per jaar gaat de kassa van de toeristenbelasting rinkelen. Ieder jaar vangt de gemeente Middelburg ruim 2,5 miljoen euro door de komst van dit project. Wat gaat er met al dat geld gebeuren? De procedures zijn begonnen, maar er is nog niks concreets! Geen plan van aanpak, helemaal niks.

Uit onderzoek is gebleken dat men in het nieuwe vakantiepark, welke in Arnemuiden wordt gebouwd, ruim 1.248.000 toeristische overnachtingen zullen worden verwacht per jaar. Deze intensiteit van toeristen is zo hoog dat dit neerkomt op 249 toeristische overnachtingen per inwoner van Arnemuiden. Arnemuiden telt circa 5.000 inwoners.
Om U een vergelijking met Amsterdam te geven ligt de intensiteit in Amsterdam op 20 toeristische overnachtingen per inwoner van Amsterdam.
Dus Arnemuiden kent straks in verhouding met Amsterdam een toeristendruk die ruim 12 keer hoger ligt dan in de hoofdstad van Nederland!
Terwijl de infrastructuur in en rondom Amsterdam de afgelopen decennia beetje bij beetje zijn aangepast doen ze het in Middelburg anders. In Middelburg hebben ze het plan: helemaal niks doen.
Ik ben dan ook zeer benieuwd naar het verkeersplan van de gemeente Middelburg of ze dat op woensdagavond 27 mei eindelijk gaan presenteren. Dat moet haast iets spetterends gaan worden! De verwachtingen zijn hoog. Ik daag de wethouder uit om met oplossingen te komen want die zijn hard nodig.

En hoeveel impact heeft dit steroïde project op de natuur en haar omgeving? Stiltegebieden gaan eraan. Vogels en andere dieren komen juist op deze speciale plek hun jongen grootbrengen in het Natura-2000 gebied rondom het Veerse Meer. Dit is Europees beschermd gebied.

En de politiek? Dat zijn klaplopers. Tijdens de Provinciale verkiezingen afgelopen maart 2019 had iedere partij in zijn programma wel iets te zeggen over grootschalige recreatieparken.
De Middelburgse politiek moet eens wakker worden en beslissingen durven nemen!

Uit een enquête die is gehouden onder 100 huishoudens in de kern van Arnemuiden is gebleken dat men helemaal niet zit te wachten op grootschalige vakantieparken. De drijfveer van de gemeente Middelburg om de economie een boost te geven zijn losse flodders en gebaseerd op niks. En waar plukt men straks de 500 medewerkers voor het nieuwe vakantiepark vandaan? Waar komen de hotels te liggen voor de arbeidsmigranten? De gemeente Middelburg is stil en dat is geen goed teken.

Kan ik a.s. woensdag op Uw steun rekenen, meld u aan op: wvm@middelburg.nl

Onze Stichting Bescherming Veerse Meer en omgeving zoekt specialisten.
Ik ben een werkgroep aan het samenstellen met mensen met aanvullend op elkaar hebbende kwaliteiten en inzetmogelijkheden. Wilt u bijvoorbeeld Uw vrijwilligersorganisatie inzetten of heeft U kwaliteiten op het gebied van natuur en of milieu. Of wilt U Uw steentje bijdragen op het gebied van bestuursrecht, omgevingsrecht of andere rechtsgebieden neem dan contact met ons op:
info@beschermhetveersemeer.nl
Alle vormen van steun is welkom. U kunt ook een donatie doen.

Wat zegt onze stichting in de media? Klik hier: https://www.beschermhetveersemeer.nl/in-de-media

Het voorontwerp bestemmingsplan downloaden:

https://www.middelburg.nl/Inwoners/Wonen_en_verbouwen/Bestemmingsplannen/Plannen_in_procedure/Voorontwerpbestemmingsplan_Waterpark_Veerse_Meer