Integrale Effectenanalyse en milieueffectrapport gepubliceerd

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en de landelijk beheerder van het hoogspanningsnet TenneT willen een ondergrondse hoogspanningsverbinding realiseren van het windenergiegebied IJmuiden Ver in de Noordzee naar Borssele of Geertruidenberg op het vasteland. Er zijn hiervoor meerdere routes onderzocht. Daarnaast zijn locaties voor een converterstation op land onderzocht. De onderzoeksresultaten zijn beschreven in de IEA die op 12 juni is gepubliceerd. Iedereen kan hier t/m 10 juli 2020 op reageren.

Er is een presentatie beschikbaar met algemene informatie over het project en de onderzochte routes en locaties. Deze vindt u hier. Eén van de mogelijke kabelroutes loopt door het Veerse meer.

De verschillende mogelijkheden en effecten zijn geanalyseerd en de resultaten zijn gepubliceerd in een “integrale effecten rapportage” en een “milieueffect rapportage”. Een samenvatting van het hele project vindt u hier.

De IEA, het MER en samenvattingen van deze documenten kunt u vinden op de website Bureau Energieprojecten van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). U kunt op deze pagina per kabelroute en per mogelijke locatie voor een converterstation de effecten voor de thema’s Milieu, Omgeving, Techniek, Kosten en Toekomstvastheid bekijken.

Webinars op dinsdag 23 juni 2020
Als alternatief voor de inloopbijeenkomsten, die vanwege het coronavirus (COVID-19) niet kunnen plaatsvinden, organiseert het ministerie van Economische Zaken en Klimaat samen met TenneT op de volgende twee momenten een webinar (online informatiesessie):

– 23 juni 2020 van 18.30 uur tot 19.30 uur over de kabelroute naar Geertruidenberg;
– 23 juni 2020 van 20.00 uur tot 21.00 uur over de kabelroutes naar Borssele.

Aanmelden voor een webinar kan via de website www.rvo.nl/net-op-zee-ijmuiden-ver-alpha. Hier vindt u ook het programma van de webinars en kunt u later de webinars terugkijken. Kunt u op 23 juni niet deelnemen? Het is mogelijk om uw vragen door te nemen met het projectteam. Hiervoor kunt u het contactformulier invullen.