Stichting opvang vluchtelingen Oekraïne Stad Veere, OVOE

Still going strong!

Weet u nog? Vorig voorjaar werd Oekraïne bruut binnengevallen door Rusland. Een stroom vluchtelingen trok westwaarts. Een aantal verzeilde in onze stad. Razendsnel werd door Erik Franke een organisatie opgezet die later de officiële status van stichting OVOE kreeg. Voordat plannen voor een meer centrale opvang gemaakt en uitgevoerd konden worden kregen deze vluchtelingen, zo’n vijfentwintig, onderdak bij particulieren. De verschillende werkgroepen hielpen met begeleiding, onderwijs, spullen, werk en gezondheidszorg. Twee benefietconcerten en meerdere donaties – onder meer de kerk schonk veel – brachten geld in het laatje. Donaties zijn welkom op NL29RABO0320021157, OVOE heeft ANBI-status.

De particuliere opvang hield natuurlijk om diverse redenen ook weer een keer op. Daarom werd de gemeente een plan voorgelegd om bij de tennisbaan zes vierpersoonshuisjes neer te zetten die op de tweedehandsmarkt te koop waren. De gemeente reageerde snel en adequaat: Binnen enkele maanden stonden deze strandhuisjes er, voorzien van keuken, badkamer, Wifi enzovoort. De vrijwilligers hebben samen met de gemeente veel werk verzet. Aardig detail is nog dat na Kerst de ongeveer honderd boompjes die in Veere stonden in de grond gezet zijn op het huisjesterrein. Ze doen het bijna allemaal! Aan de Markt ging het gezin wonen dat te groot was voor zo’n huisje. Onlangs is een vier-generaties familie die in twee strandhuisjes woonde verhuisd naar Zanddijk. Van de week verhuisde een echtpaar naar een huisje aan de Landschuurweg. Binnenkort wordt daar een nieuwe inwoner verwacht! De bewoners zijn allemaal blij met hun onderdak.

Voor de buddy’s, die veel werk hebben verzet, is de begeleiding wat rustiger geworden. Onze Oekraïense gasten zijn langzamerhand aardig ingeburgerd. De taallessen gaan nog onverminderd door, evenals de begeleiding door vrijwilligers van de kinderen op de Magdalon. De meeste tieners en volwassenen hebben werk. De werkgroep ‘werk’ helpt af en toe nog bij het zoeken van een baan. Financieel heeft de stichting een buffer om bij bijzondere uitgaven te kunnen bijspringen.

Kortom, de Stichting voldoet aan de doelstelling. De Oekraïense vluchtelingen voelen zich geborgen en de Veerenaren die meegewerkt hebben op welke manier ook kunnen tevreden zijn. Hopelijk is die afschuwelijke oorlog snel voorbij en kunnen we bijstand bieden met het oog op terugkeer. We houden u op de hoogte.

Namens de kerngroep,
Frank van den Berg, voorzitter.

Scroll naar boven