Hieronder vindt u een brief van Wim de Bruin aan B&W naar aanleiding van de verstikkende drukte afgelopen zondag 15/12/2019.
Aan de burgemeester en wethouders van de gemeente Veere,
Geacht college,
Afgelopen zondag, 15 December waren er twee evenementen in Veere die tegelijkertijd plaats vonden. De kerstmarkt en het optreden van een koor in de grote kerk. De toestroom van bezoekers was enorm. ( alleen voor het koor ruim 500 bezoekers). Ik begrijp dat de middenstand dat heel prettig vindt en dat ook de gemeente er garen bij spint. Voor de bewoners is het of kan het echter een ramp zijn. Op een gegeven moment stond namelijk al het verkeer vast,zowel op de Veerseweg als op de Lange dam. Op de Veerseweg zelfs tot aan de rotonde in Zanddijk. Veere op slot.
Alle parkeerplaatsen aan de Veerseweg waren ook bezet en er was tegemoetkomend verkeer. Dat betekende dat er geen hulpverleners, zoals Ambulances, Veere in konden komen omdat niemand meer kon uitwijken. Hierdoor konden levensgevaarlijke situaties konden ontstaan. Dit geeft een heel erg onveilig en kwetsbaar gevoel.
Dit gevoel werd nog een versterkt doordat vlak voor die chaos een ambulance en een politieauto met loeiende sirenes Veere in reden op weg naar de markt. Als ze een uur later waren gekomen dan hadden ze geen hulp kunnen verlenen met alle gevolgen vandien voor het slachtoffer.
Ook wij zelf konden om voorgaande reden Veere niet verlaten. Ook niet als er ergens iets ernstigs aan de hand zou zijn met bijvoorbeeld je gezin of familie. Conclusie: We zaten opgesloten in onze eigen woonplaats.
Een ander probleem is dat door die toenemende drukte de toeristen elke vrije plek direct bezetten, ook die van vergunninghouders. Dat betekent dat als je bijvoorbeeld even naar Middelburg moet voor boodschappen, je niet meer kan parkeren als je terugkomt. Ook niet op andere parkeerplaatsen in Veere omdat die ook dikwijls vol zijn. Met gevolg dat je rondjes moet gaan rijden, maar door de enorme drukte is dat dan ook niet eenvoudig. Conclusie: We zijn dan buitengesloten.
Door de toenemende behoefte aan steeds meer toeristen, zal dit probleem alleen maar toenemen.
Wat zou de oplossing kunnen zijn.
Op heel korte termijn geen grote evenementen tegelijkertijd plannen. Zorgen dat er voldoende verkeersregelaars zijn, want die waren er niet. Onder het bordje op de Veerseweg: parkeren voor vergunninghouders, ook een bordje toevoegen in het Duits. Zoals dat overigens in andere straten in Veere wel is gebeurd. Het zijn namelijk vooral Duitsers en Belgen (Frans sprekende) die daar parkeren, ook als het niet zo druk is. Er wordt soms wel gehandhaafd maar dat helpt weinig omdat de meesten dagjesmensen zijn die eenmalig komen.
Om het structureel op te lossen moet het besef ontstaan dat aan alles grenzen zijn. Dat er een inzicht ontstaat dat steeds meer uiteindelijk leidt tot het tegenovergestelde, steeds minder. Een oud en waar spreekwoord zegt: Wie het onderste uit de kan wil halen krijgt het deksel op zijn neus. De wereld zelf met al haar problemen, zoals het klimaat is daar een duidelijk voorbeeld van.
Mijn advies: Kies voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Kwaliteit zorgt voor stabiliteit en kwantiteit voor het tegenovergestelde. Het gaat in het leven altijd om balans.
Ik stuur u dit na overleg met meerdere bezorgde inwoners.
Met vriendelijke groet,
Wim de Bruin.
- Stadsraad.